Περίπατος στην Μονή Καισαριανής

Σαββατοκύριακο. Googlάρω τον όρο «Μονή Καισαριανής».
Είχα ακούσει πρόσφατα κάποια σχόλια φίλων σχετικά και έχω την συνήθεια να ψάχνω ό,τι δεν γνωρίζω.
Σχεδόν τα πάντα, δηλαδή.
87. 000 αποτελέσματα.
Μύθοι, πληροφορίες, ιστορικές περιγραφές, περίπατοι, εντυπώσεις, δασάκια, βόλτες.
Δεν γνώριζα τίποτε για όλα αυτά και το σπίτι μου απέχει από την Μονή μόλις 6 χιλιόμετρα.

Ξεκίνησα, λοιπόν, το μεσημεράκι της προηγούμενης Κυριακής, μια φθινοπωρινή βόλτα στο άγνωστο για μένα μέχρι εκείνη την ημέρα μέρος. Αν πάτε με αυτοκίνητο, θα πάρετε τον κεντρικό δρόμο της Καισαριανής που καταλήγει στην λεωφόρο Κατεχάκη και θα ακολουθήσετε τις πινακίδες «Ιερά Μονή Καισαριανής». Είναι πολύ απλό ακόμη και για μένα που χάνομαι και με GPS. Ωστόσο, επειδή αρκετοί δεν είναι σαν εμένα και επισκέπτονται συχνά τους πράσινους παραδείσους που είναι δίπλα μας, αφήστε το αυτοκίνητό σας αρκετά χαμηλά έτσι ώστε να μην δυσκολευτείτε από τα παρκαρισμένα αυτοκίνητα αλλά να έχετε και την ευκαιρία για περπάτημα – που είναι κι ένα από τα ζητούμενα!

Ξεκίνησα, λοιπόν, τον περίπατό μου από αρκετά χαμηλά, αλλά είχα κιόλας την αίσθηση ότι βρισκόμουν σε μια περιοχή πολύ μακριά από την Αθήνα που αντίκριζα πριν από λίγο. Ο δρόμος στην αρχή της διαδρομής είναι στρωμένος με άσφαλτο, δεξιά κι αριστερά υπάρχουν ευκάλυπτοι, πλατάνια, ελιές, πεύκα και χαρουπιές!

Σε δέκα περίπου λεπτά είχα φτάσει στη Μονή. Το μόνο που μπορώ να περιγράψω είναι το δέος και την ψυχική ηρεμία που νιώθει κανείς αντικρύζοντας αυτό το κτίσμα. Ένας χώρος ανοιχτός γεμάτος από εικόνες, τάματα και αφιερώματα και αρχαία. Μερικές πληροφορίες που βρήκα για την Μονή:

«Το μοναστηριακό συγκρότημα περιβάλεται από υψηλό περίβολο, με δύο πύλες, ανατολικά και δυτικά. Έξω από την ανατολική πύλη υπάρχει η πηγή του Κριού ή Κοτς Μπασί, ονομασία που οφείλεται στην αρχαϊκή υδρορρόη, που αποδίδει κεφάλι κριού.  Από τη βυζαντινή περίοδο διατηρούνται το καθολικό, δηλαδή ο κυρίως ναός, και ο λουτρώνας που ανάγονται στα τέλη του 11ου-αρχές 12ου αι.  Το καθολικό, αφιερωμένο στα Εισόδια της Θεοτόκου, ανήκει στον αρχιτεκτονικό τύπο του σταυροειδούς, εγγεγραμμένου ναού και φέρει τοιχογραφίες του 18ου αι. Ο νάρθηκας αποτελεί προσθήκη του 17ου αι. και οι σύγχρονες του τοιχογραφίες είναι έργο του πελοποννήσιου ζωγράφου Ιωάννη Ύπατου.

Την ίδια εποχή προστέθηκε, στα νότια, το παρεκκλήσι του Αγίου Αντωνίου.  Η παλαιότερη σωζόμενη τοιχογραφία με μορφή Θεοτόκου Δεομένης, 14ου αι., βρίσκεται εξωτερικά του καθολικού και είναι ορατή από το εσωτερικό του παρεκκλησίου.  Ο λουτρώνας της μονής, νότια του καθολικού, είναι τρουλλαίος, κτισμένος με πλινθοπερίκλειστο σύστημα. Στους μεταβυζαντινούς χρόνους ενσωματώθηκε σε ένα κτιριακό σύμπλεγμα διαφόρων κατασκευαστικών φάσεων και τμήμα του λειτούργησε ως ελαιοτριβείο. Δυτικά του καθολικού βρίσκεται το μεταβυζαντινό συγκρότημα της τράπεζας, ενώ στη θέση του, ακολουθώντας τον ίδιο άξονα, έχουν βρεθεί και ίχνη παλαιότερης τράπεζας.  Τα μεταβυζαντινά κελλιά, χώροι διαμονής των μοναχών, αναπτύσσονται στη νότια πλευρά του περιβόλου. Διαμορφώνεται μία κύρια, διώροφη σήμερα, πτέρυγα που διαχωρίζεται από τριώροφο κτίσμα, γνωστό ως Πύργος των Μπενιζέλων.»

Στη συνέχεια, κατευθύνθηκα προς την Καλοπούλα. Είχα διαβάσει γι’ αυτήν στην αναζήτησή μου μέσω internet και δεν σας κρύβω πως ήταν το μεγαλύτερο κίνητρο γι’ αυτή μου τη βόλτα. Ένα υπέροχο ησυχαστήριο, με ασύλληπτη θέα και καθαρές ανάσες. Το δημοτικό ξύλινο περίπτερο έρχεται να συμπληρώσει το παζλ της μαγείας της φύσης με το καλύτερο κομμάτι. Μπορείτε να καθίσετε στους ξύλινους πάγκους του και να παραγγείλετε από καφέ πρόχειρ μεζεδάκια μέχρι και ζεστό φαγητό (έχει και φασολάδα!) Μουσική υπόκρουση τα κελαηδίσμαστα των πουλιών και το νερό που τρέχει από την διπλανή πηγή.

Μπορείτε να συνεχίσετε ανεβαίνοντας προς τον Λόφο Ταξιαρχών. Τέλος, εκεί, έμαθα πως λειτουργεί και Βοτανικός Κήπος, αλλά θα πρέπει πριν την επίσκεψή σας να έχετε κλείσει ραντεβού. Προτού αρχίσει να δύει ο ήλιος, άρχισα να κατηφορίζω για τον γυρισμό και ήμουν στ’ αλήθεια πολύ πιο ξεκούραστη απ’ ότι πριν.

Οργανώστε την βόλτα σας και επισκεφθείτε αυτό το υπέροχο μέρος. Πιστέψτε με, δεν θα χάσετε!
Για περισσότερες πληροφορίες, δείτε τα λινκ: http://goo.gl/Ckmxex http://goo.gl/J17ikn

Φωτογραφίες : © Παναγιώτης Σαξώνης


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/tkapgr/public_html/_www.athenswalk.gr/wp-content/themes/wp_dolce5-v1.1/part-related-posts.php on line 8

Απάντηση