Κυανή ακτή…made in Greek

Ως κάτοικος νοτίων προαστίων, όταν μου ζητήθηκε να σκιαγραφήσω την περιοχή του Φλοίσβου, οφείλω να ομολογήσω πως δεν γνωρίζω τι παραπάνω έπρεπε να ειπωθεί.

Αφιερώματα, αμέτρητες λέξεις έχουν γραφτεί και θα ξαναγραφτούν για την περιοχή αυτή που κοσμεί τα νότια προάστια, αποτελώντας ιδανικό προορισμό για οικογένειες και για περίπατο. Σε ένα γραφικό, πεζοδρομημένο shopping center, δηλαδή, με καταστήματα, καφετέριες, εστιατόρια, και φόντο τα υπερπολυτελή κότερα που ξεχειμωνιάζουν στο λιμανάκι της, που θυμίζει -αν όχι Κάννες- κυκλαδίτικο λιμάνι.

Όταν πρωτοαντίκρυσα την συγκεκριμένη περιοχή, την περπάτησα και προσπάθησα να σκιαγραφήσω το «τι» και «πως» με διακατείχε μια χαρμολύπη. Από τη μία εξεπλάγην που ένας σκουπιδότοπος μετατράπηκε σε πραγματικό θέρετρο, έτοιμο να φιλοξενήσει τα υπερπολυτελή γιοτ και δημιουργήθηκαν εστιατόρια, καφετέριες και σχεδόν όλες τις επιλογές για να διασκεδάσει κανείς, απλά. Τα χαμηλά, κεραμιδί κτίρια με τη μοντέρνα διακόσμηση και τη lifestyle διάθεση συνηγορούν στη λογική ενός καθαρά εμπορευματοποιημένου μοντέλου που εξαναγκαστικά αφαιρεί αμέσως την όποια αίσθηση του «χύμα» και του «χαλαρά» που θα δημιουργούσε υπό άλλες συνθήκες το μέρος.

Δεν τα έχω ζήσει, η εικόνα ειδικά κατά την καλοκαιρινή περίοδο, όπου οι Αθηναίοι απλά απολάμβαναν μια βόλτα, έχοντας ένα παγωτό στο χέρι, έφηβοι απλά κάθονταν και γελούσαν και ερωτευμένα ζευγαράκια βαδίζουν σφιχταγκαλιασμένοι, μου θύμισαν μια εικόνα άλλης εποχής. Ορισμένες φορές δεν είναι κακό να υπάρχει «αναπαλαίωση» ίσα – ίσα που απλά μας δίνουν το ερέθισμα να νιώσουμε ξανά χρήσιμοι και να επαναφέρουμε χαμένες αξίες και φραγμούς. Τι συναντά κανείς στη Μαρίνα Φλοίσβου; Κατεβαίνοντας από την Λεωφ. Ποσειδώνος προς τη Μαρίνα, θα χρειαστεί κανείς να διασχίσει κάθετα τις γραμμές του τραμ και έπειτα να αποφασίσει αν θα πάει αριστερά ή δεξιά προς τη μαρίνα. Στο τέλος και των δύο κατευθύνσεων αυτού του πάρκου -μεγέθους 56.000 τ.μ-. υπάρχουν δωρεάν -αν και ελεγχόμενοι- χώροι στάθμευσης με φύλακες που επιτρέπουν την είσοδο στον επισκέπτη και τον κατευθύνουν ως προς το πού να παρκάρει. Κατευθυνόμενος αριστερά κανείς, ωστόσο, και πριν φτάσει στο parking, συναντά τον θερινό κινηματογράφο Cine Φλοίσβος.

Το πρώτο μαγαζί που συναντάμε παραλιακά το «Cruiser», στέκι πολύ κόσμου πλέον, αποτελεί έννοια συνυφασμένη με την μαρίνα. Ακριβώς δίπλα, το «Mare Marina» βρίσκεται στην πιο ειδυλλιακή θέση, καθώς η θέα από τους τις δύο βεράντες είναι υπέροχη.

Γιατί αυτό είναι το ιδιαίτερο της Μαρίνας Φλοίσβου. Ότι έχεις τη δυνατότητα να κάνεις πολλά πράγματα. Δεν υπάρχει φοβερή ποικιλία. Ούτε στον καφέ ούτε στο φαγητό ούτε στο ποτό. Μην λέμε και ό,τι θέλουμε. Αλλά υπάρχουν τόσα καταστήματα, εστιατόρια και καφέ ώστε να θέλεις να μπαίνεις το πρωί στην μαρίνα και να φεύγεις μόνο όταν το βιολογικό σου ρολόι υποδεικνύει ότι είναι ώρα για ύπνο…


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/tkapgr/public_html/_www.athenswalk.gr/wp-content/themes/wp_dolce5-v1.1/part-related-posts.php on line 8

Απάντηση