Φωτο – βόλτα στον Εθνικό Κήπο

ethnikos-kipos-570Μερικά χρόνια πριν.

Σάββατο απόγευμα κι η πλατεία Συντάγματος ασφυκτιά από κόσμο.Ηλικιωμένη κυρία με πλησιάζει και με ρωτά ευγενικά πώς μπορεί να πάει στο Ζάππειο για μια έκθεση βιβλίου. Όλως τυχαίως πηγαίνω κι εγώ εκεί κι έτσι, προχωράμε μαζί.

Σε όλη την διαδρομή σχεδόν μονολογεί ότι ζει τόσα χρόνια στην Αθήνα δεν επισκέφθηκε ποτέ το Ζάππειο και τον Εθνικό Κήπο. Όταν οι δρόμοι μας χώρισαν σε κάποιο περίπτερο εκδοτικού οίκου, έμεινα να σκέφτομαι πόσοι άραγε να ναι οι Αθηναίοι που ποτέ δεν επισκέφτηκαν τα συγκεκριμένα σημεία της πόλης.

Πολλοί, είναι η απάντηση αν κρίνω από άτυπα γκάλοπ, διαλόγους και συζητήσεις με συνομηλίκους μου στο πανεπιστήμιο, σε καφέ, σε οικογενειακές συγκεντρώσεις και πολιτιστικές εκδηλώσεις.

Μια βόλτα στον Εθνικό Κήπο, ενισχύει αυτή την παρατήρηση, καθώς ο κόσμος είναι ελάχιστος και περιφέρεσαι στα μονοπάτια σχεδόν μόνος με εξαίρεση κάποιους τουρίστες κι ελάχιστους ποδηλάτες.

Με αφορμή τον ήλιο της Άνοιξης, επισκεφτήκαμε άλλη μια φορά την πράσινη όαση στην καρδιά της Αθήνας κι επειδή μια εικόνα ισούται με χίλιες λέξεις, σας παρουσιάζουμε μέσω εικόνων τους λόγους για τους οποίους αξίζει κανείς να επισκεφτεί αυτά τα μέρη για βόλτα, ποδηλατάδα, καφέ, διάβασμα ή πικ νικ και χαλάρωση.

  • IMAG0579_1
  • IMAG0588_1
  • IMAG0601_1
  • IMAG0608_1
  • IMAG0617_1
  • IMAG0624_1
  • IMAG0621
  • DSC_0046
  • IMAG0622

Ιστορική Αναδρομή.

Εθνικός Κήπος έχει έκταση 158 στρεμμάτων  και βρίσκεται στο κέντρο της Αθήνας. Αν στην έκτασή του προστεθεί και ο διπλανός κήπος του Ζαππείου (130 στρέμματα), τότε συγκροτείται στην περιοχή ένα μεγάλο παρτέρι ολικής επιφάνειας 288 στρεμμάτων.

Είναι το πρώτο πάρκο που έγινε στη νεότερη Ελλάδα και ο πρώτος κήπος της πρωτεύουσας. Έχει χαρακτηριστικά ενός ευρωπαϊκού πάρκου: άριστες κηποτεχνικές διαμορφώσεις, χωμάτινα μονοπάτια, μελετημένη χάραξη και σύνδεση με την πόλη. Βρίσκεται στον ίδιο χώρο που στην αρχαία εποχή ήταν το ιερό άλσος του Λυκείου, αφιερωμένο στο θεό Απόλλωνα.
Περικλείεται από τις λεωφόρους Βασιλίσσης Όλγας, Βασιλίσσης Αμαλίας και Βασιλίσσης Σοφίας και την οδό Ηρώδου του Αττικού, ενώ στην βορειοδυτική πλευρά του δεσπόζει η ελληνική Βουλή και το Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη.
Στην έκταση που καλύπτει, ο επισκέπτης μπορεί να θαυμάσει εκατοντάδες είδη δέντρων, θάμνων και άλλων φυτών, πολλά είδη πουλιών, διάφορα άλλα ζώα, λίμνες, κτίσματα (Παιδική Βιβλιοθήκη, Κτίριο Βοτανολογικής Συλλογής, παραδοσιακό καφενεδάκι), αρχαιολογικά κατάλοιπα (μωσαϊκό ρωμαϊκής έπαυλης, διάσπαρτα μαρμάρινα αρχιτεκτονικά μέλη), ένα ηλιακό ρολόι, διακοσμητικά στοιχεία (πέργκολες, λίμνες), προτομές όπως του Αριστοτέλη Βαλαωρίτη, Ι. Καποδίστρια, Ζαν Μωρεάς (Jean Moreas), Δ. Σολωμού.

Τέλος, ο επισκέπτης μπορεί να περιηγηθεί στο χώρο της ζωοπτηνολογικής συλλογής.
Ο Henry Miller, το 1939 έγραψε για τον Εθνικό Κήπο : «Το πάρκο παραμένει στην μνήμη μου όσο κανένα άλλο πάρκο που έχω επισκεφτεί στη ζωή μου. Η πεμπτουσία ενός πάρκου είναι όπως όταν κάποιος κοιτά ένα πίνακα ή ονειρεύεται, να βρίσκεται σε έναν τόπο που όμως δεν μπορεί ποτέ να πάει»


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/tkapgr/public_html/_www.athenswalk.gr/wp-content/themes/wp_dolce5-v1.1/part-related-posts.php on line 8

Απάντηση