Γευστική Κυριακή στο Tirbouson

Κυριακή πρωί – γύρω στις 12 δηλαδή.

Δεν έχουμε κατά νου τίποτε, ούτε προορισμό, ούτε πρόγραμμα, όμως, ο ήλιος που τόσο μας έχει λείψει μάς καλεί έξω χωρίς δεύτερη σκέψη. Ντυνόμαστε ελαφριά και φεύγουμε όπως – όπως. Δεν συζητάμε καν το ενδεχόμενο να πάρουμε αυτοκίνητο, παρά μόνο αρχίζουμε να προχωράμε με ανάλαφρο βήμα.

Διασχίζουμε κάθετα την Καλλιρόης και την Συγγρού. Περπατάμε μέχρι την Φαλήρου · βγαίνουμε στην Χατζηχρήστου και συνεχίζουμε στην Ροβέρτου Γκάλι. Όμορφος δρόμος, στενός, γραφικός, ήσυχος. Κόσμος κάθε λογής, ηλικιωμένοι πιασμένοι αγκαζέ, νεανικά ζευγάρια με μωρό στο καρότσι, φοιτητές, παιδιά, και σκύλοι κάθε ράτσας χαίρονται τον ήλιο. Όσα αμάξια περνούν κατευθύνονται προς τον Λόφο του Φιλοπάππου, μια μπάντα παίζει τζαζ έξω απ’ το Ηρώδειο και το πάρκο γεμίζει με τουρίστες. Κάπου στην άκρη, ζεστό σαλέπι και ψητό καλαμπόκι – τα μόνα σημάδια πως είναι ακόμη χειμώνας, κι ας το ξεχνάμε. Φτάνουμε στο Θησείο. Συνεχίζουμε στην Αποστόλου Παύλου. Κατηφορίζουμε όλο τον πεζόδρομο αριστερά μέχρι να φτάσουμε στην Πειραιώς. Βγαίνουμε στο Γκάζι.

Συμφωνήσαμε όλοι πως θέλουμε κάτι έξω απ’ το πολύβουο κέντρο. Κάποιοι απ’ την παρέα πρότειναν το Tirbouson. Προχωρήσαμε στην Κωνσταντινουπόλεως και φτάσαμε σε ένα ωραίο νεοταβερνάκι με ιδιαίτερα προσεγμένη αισθητική. Στους τοίχους, αφίσες με τα τρέχοντα πολιτιστικά δρώμενα και στο βάθος μια κίτρινη κουρτίνα διακοσμημένη με μαχαιροπίρουνα. Βρήκαμε πολύ εντυπωσιακές τις ντουζιέρες που «λούζουν» κάποια τραπέζια με ξεκούραστο φως, αλλά όλοι σταθήκαμε στον χειροποίητο – όπως μας είπαν αργότερα – πολυέλαιο που είναι φτιαγμένος από 280 άδεια μπουκάλια! Εμείς αποφασίσαμε να κάτσουμε έξω, στην μικρή ξύλινη αυλή του μαγαζιού μιας και ο ήλιος δεν είχε ακόμη κρυφτεί.

Το τραπέζι στρώθηκε γρήγορα, κι αμέσως ήρθε το ζυμωτό ψωμί συνοδευόμενο από ένα ενδιαφέρον ντιπ. Αφού μας ενημέρωσαν για τα πιάτα ημέρας ( νηστίσιμα λόγω της σαρακοστής) μάς άφησαν τους καταλόγους. Το μενού βασίζεται σε ελληνικές συνταγές από διάφορα μέρη της Ελλάδας που έχουν «πειραχτεί» τόσο όσο πρέπει.

τάρτα μπρόκολο - παρμεζάναΔοκιμάσαμε σαλάτα με ξινόμηλο, ξηρούς καρπούς και παρμεζάνα, την οποία βρήκαμε πολύ δροσερή κι ενδιαφέρουσα. Απ’ τα κυρίως πιάτα, ξεχωρίσαμε τα σουτζουκάκια μαγειρεμένα σε γλυκό κρασί καθώς και την πανσέτα σε γλυκόξινη μαρινάδα, μέλι, πιπεριά και γλυκολέμονο – αν και τα πανσετάκια ήταν λίγο ξεροψημένα για τα δικά μας γούστα. Το χουνκιάρ μπεγιεντί ήταν καλομαγειρεμένο κι ο πουρές μελιτζάνας έκλεβε την παράσταση. Στα ορεκτικά, η τάρτα μπρόκολο με μπέικον και παρμεζάνα συμφωνήσαμε όλοι πως ήταν απ’ τα καλύτερα πιάτα που έχουμε δοκιμάσει ποτέ. Τα ντολμαδάκια της Δέσποινας με συνοδεία γιαουρτιού ήταν επίσης νόστιμα. Οι πατάτες ήρθαν τηγανισμένες με τον παραδοσιακό μανιάτικο τρόπο. Απέξω, κρουστές με την φλούδα τους και μέσα ρευστές σαν πουρές. Τις συνοδεύσαμε με σως tirbouson την οποία βρήκαμε εξαιρετική.

Ολόφρεσκα και γευστικά ήταν και τα επιδόρπια απ’ τα οποία ξεχωρίσαμε την πανακότα γιαούρτι με γλυκό φιρίκι.
Στο τέλος, η ψημένη ρακή που ήρθε κερασμένη απ’ το μαγαζί μάς άφησε  την καλύτερη επίγευση.
Βρήκαμε το Τirbouson μια πολύ καλή και τίμια επιλογή, για τις μέρες που θέλουμε ένα μέρος μακριά απ’ τον χαμό που επικρατεί στο Γκάζι. Με jazz και soul μουσική για χαλάρωση, με εξυπηρέτηση από ανθρώπους χαμογελαστούς, cool και οικείους που θα μας αποτρέψουν όταν πάμε να παραγγείλουμε κάτι παραπάνω και θα μας φροντίσουν σαν να είμαστε σ’ ένα Κυριακάτικο τραπέζι σε σπίτι – με μουσική σιγανή, να ακούγονται τα λόγια και τα γέλια, να σχολιάζεις τις γεύσεις – κι όλα αυτά, χωρίς να ‘χεις δίπλα σου τον ενοχλητικό του σογιού!

Κι απέναντι απ’ την ξύλινη αυλή το μήνυμα – που πάντα υπάρχει κάπου κρυμμένο ή μη :


IMAG0448

Περισσότερες πληροφορίες : tirbouson.com

Κείμενο – Φωτογραφίες:  Παναγιώτα Πατακιά

  • IMAG0092_1
  • IMAG0455
  • Λαχματζουνάκια
  • τάρτα μπρόκολο - παρμεζάνα
  • σουτζουκάκια σε γλυκό κρασί
  • πατάτες με σως tirbouson
  • IMAG0448


View Athens Walk in a larger map

Απάντηση