Το Σαββατοκύριακο πάμε στο Open House Athens

To Open House Athens θα σας κάνει να δείτε την πόλη και τα κτιρια της με διαφορετική ματιά!

Thission Lofts - φωτό: Κώστας Γκίκας

Thission Lofts – φωτό: Κώστας Γκίκας

To Open House δεν είναι κάτι καινούριο. Είναι ένας διεθνής θεσμός με σκοπό να δείξει τη σημασία της αρχιτεκτονικής σε ένα αστικό περιβάλλον και το πως αυτή επηρεάζει τη ζωή των ανθρώπων. Στα πλαίσια του, πολλά δημόσια και ιδιωτικά κτίρια με αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον ανοίγουν τις πόρτες τους στο κοινό και σας ξεναγούν στο εσωτερικό τους! Μην ανησυχείτε αν δεν είστε αρχιτέκτονας! Ο θεσμός απευθύνεται σε όλους και σκοπός του είναι να αναδείξει την αξία ενός σωστά δομημένου περιβάλλοντος.

Περισσότερες πηροφορίες θα βρείτε στη σελίδα του Open House Athens αλλά και στα κοινωνικά δίκτυα.
Social media:
Facebook: Open House Athens
Twitter: @OpenHouseAthens
Instagram: openhouseathens
Παρακάτω παραθέτουμε το δελτίο τύπου του θεσμού για να σας δώσει μια καλύτερη εικόνα!
(Στην κεντρική φωτογραφία του άρθρου: το κτίριο ‘Thission Lofts’ σε φωτογραφία του Κώστα Γκίκα)

Το Open House ξεκινά και στην Αθήνα! To 2014 είναι η σειρά της Αθήνας να ανοίξει τις πύλες του αρχιτεκτονικού πλούτου της στο κοινό.
Το σαββατοκύριακο 5 και 6 Απριλίου οι πολίτες της Αθήνας, και όχι μόνο, θα έχουν την ευκαιρία να επισκεφτούν δωρεάν 49 επιλεγμένα δημόσια και ιδιωτικά κτίσματα σημαντικού αρχιτεκτονικού ενδιαφέροντος και να πάρουν μια εκ νέου γεύση και γνώση για την ιστορική, αρχιτεκτονική και πολιτιστική ταυτότητα της πόλης, μέσα από μια σειρά πρωτότυπων ξεναγήσεων.

Ο ΘΕΣΜΟΣ OPEN HOUSE

Πολυκατοικία και Έκθεση Γλυπτικής - φωτο: Κώστας Γκίκας

Πολυκατοικία και Έκθεση Γλυπτικής – φωτο: Κώστας Γκίκας

Το Open House είναι ένας διεθνής θεσμός, που δημιουργήθηκε για να προβάλλει και να αναδείξει την αξία και τη σημασία της αρχιτεκτονικής εν γένει αλλά και τον ρόλο που έχει αυτή στην καθημερινή ζωή των ανθρώπων. Προσκαλεί όλους να εξερευνήσουν και να κατανοήσουν την αξία ενός καλά σχεδιασμένου και δομημένου περιβάλλοντος. Υλοποιείται για ένα σαββατοκύριακο, κάθε έτος, μέσα από δωρεάν ξεναγήσεις για το ευρύ κοινό σε δημόσιους και ιδιωτικούς χώρους με αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον. Η ιδέα του Open House ως θεσμού ξεκίνησε από το Λονδίνο το 1992 και μέχρι σήμερα έχουν συμμετάσχει σ’ αυτόν περισσότερες από 20 πόλεις παγκοσμίως.

OPEN HOUSE GREECE
Το Open House Athens 2014 διοργανώνει η Αστική Mη Κερδοσκοπική Εταιρεία Open House Greece, που ιδρύθηκε το Μάιο του 2012 και ανήκει στην ευρύτερη οικογένεια του Open House Worldwide (http://www.openhouseworldwide.org/), που μεριμνά για την παγκόσμια προβολή κάθε εκδήλωσης Open House. H Εταιρεία Open House Greece στοχεύει στην προώθηση και προβολή της αρχιτεκτονικής και του πολιτισμού, στην Ελλάδα και το εξωτερικό, μέσω των ετήσιων δράσεων Open House σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Στηρίζεται κατά βάση στον εθελοντισμό, στην ιδιωτική πρωτοβουλία και στη συμμετοχή του εξοικειωμένου ή μη κοινού στα αρχιτεκτονικά πράγματα.

Διαμέρισμα σε νεοκλασικό κτίριο - φωτό: Alessandro Rabboni

Διαμέρισμα σε νεοκλασικό κτίριο – φωτό: Alessandro Rabboni

Το Open House ήρθε στην Ελλάδα για πρώτη φορά το 2012 και η πόλη που το «υποδέχτηκε» ήταν η Θεσσαλονίκη. Πραγματοποιήθηκε στις 23-25 Νοεμβρίου 2012. Οι επισκέπτες ξεπέρασαν τις 12.000 και οι αιτήσεις των εθελοντών τις 400. Το 2013 επιλέχθηκαν 300 εθελοντές από τις συνολικά 750 αιτήσεις και οι επισκέπτες αυξήθηκαν σε 22.000, γεγονός που αποδεικνύει την επιτυχία του θεσμού Open House Thessaloniki αλλά και των στόχων του. Έγινε φανερή η ανάγκη διαφύλαξης της αρχιτεκτονικής και πολιτιστικής κληρονομιάς της πόλης, η ανάδειξη της σύγχρονης αρχιτεκτονικής, η εξοικείωση του κοινού με την αρχιτεκτονική, η τόνωση του τουρισμού μέσω της παγκόσμιας προβολής της πόλης, η σπουδαιότητα του εθελοντισμού και της συμμετοχικής διαδικασίας, η ευαισθητοποίηση μαθητών σε θέματα αρχιτεκτονικής, η αγάπη των κατοίκων για την πόλη τους.

ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ OPEN HOUSE ATHENS 2014
Την Παρασκευή 4 Απριλίου τα κτίρια ανοίγουν για ξεναγήσεις στα σχολεία, δίνοντας την δυνατότητα στους μαθητές να έρθουν, για πρώτη ίσως φορά, σε επαφή με την αρχιτεκτονική. Το σαββατοκύριακο 5 και 6 Απριλίου οι επισκέπτες επιλέγουν το δικό τους προσωπικό «αρχιτεκτονικό στυλ» και παρακολουθούν τις ξεναγήσεις στα πολυάριθμα κτίσματα.

Η πολιτιστική και αρχιτεκτονική κληρονομιά της Αθήνας είναι πλούσια και ανεκτίμητη και η σύγχρονη αρχιτεκτονική της ιδιαιτέρως ενδιαφέρουσα, γεγονός που η πρωτοβουλία του Open House Athens 2014 φιλοδοξεί αρχικά να το υπενθυμίσει στους ίδιους τους κατοίκους της, εξοικειώνοντάς τους παράλληλα με την αρχιτεκτονική και στη συνέχεια να το γνωστοποιήσει στους επισκέπτες της.

ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
Στο πλαίσιο του Open House Athens 2014, οι επισκέπτες έχουν την ευκαιρία να συμμετάσχουν στον «Διαγωνισμό Φωτογραφίας SONY», ανεβάζοντας φωτογραφίες από την εκδήλωση στο Instagram, χρησιμοποιώντας #sony_oha2014. Οι 3 καλύτερες φωτογραφίες που αποτυπώνουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο το πνεύμα του Open House Athens, θα κερδίσουν φακούς για smartphone από τη SONY.

Οι μαραθώνιες ξεναγήσεις θα ολοκληρωθούν το βράδυ της Κυριακής 6 Απριλίου, με ένα πάρτυ λήξης, στο οποίο είναι προσκεκλημένοι όλοι οι συμμετέχοντες και οι επισκέπτες του Open House Athens.

ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΤΗΣ ΔΡΑΣΗΣ OPEN HOUSE ATHENS 2014
Η δράση Open House Athens 2014 είναι μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα και βασίζεται στις χορηγίες, τις δωρεές και τον εθελοντισμό. Τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Τουρισμού, του Ε.Ο.Τ και του Δήμου Αθηναίων και πραγματοποιείται με την υποστήριξη του Οργανισμού Πολιτισμού Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων, του Ε.Ο.Τ., της Ένωσης Ξενοδόχων Αθηνών – Αττικής και Αργοσαρωνικού, του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος και της Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας για την προστασία της φυσικής και της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς Ελλάδας και Κύπρου, MOΝUMENTA.

 • Open House Athens
 • Κτίρια κατοικιών στο Φιλοπάππου-Ορέστης Σεφέρογλου
 • Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών Ι.Ω.-Ορέστης Σεφέρογλου
 • Διαμέρισμα σε νεοκλασικό κτίριο-Alessandro Rabboni
 • Μέγαρο Υπατία-Αναστασία Σιώμου
 • Theia Lab-Σπύρος Χούντας
 • Βιοκλιματικό κτίριο γραφείων-Εριέτα Αττάλη
 • Πολυκατοικία και Έκθεση Γλυπτικής-Κώστας Γκίκας
 • The flat-Αναστασία Σιώμου
 • Εστιατόριο-Μπαρ -Αντώνης Λαφαζάνης
 • Thission Lofts Κώστας Γκίκας

Ευχαριστούμε το Open House Athens για τις πληροφορίες και τις φωτογραφίες που μας πρόσφερε. Στις φωτογραφίες μπορείτε να δείτε:
Κτίρια κατοικιών στο Φιλοπάππου – φωτό: Ορέστης Σεφέρογλου
Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών Ι.Ω. – φωτό: Ορέστης Σεφέρογλου
Διαμέρισμα σε νεοκλασικό κτίριο – φωτό: Alessandro Rabboni
Μέγαρο Υπατία – φωτό: Αναστασία Σιώμου
Theia Lab – φωτό: Σπύρος Χούντας
Βιοκλιματικό κτίριο γραφείων – φωτό: Εριέτα Αττάλη
Πολυκατοικία και Έκθεση Γλυπτικής – φωτό: Κώστας Γκίκας
The flat – φωτό: Αναστασία Σιώμου
Εστιατόριο-Μπαρ – φωτό: Αντώνης Λαφαζάνης
Thission Lofts – φωτό: Κώστας Γκίκας


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/tkapgr/public_html/_www.athenswalk.gr/wp-content/themes/wp_dolce5-v1.1/part-related-posts.php on line 8

Απάντηση